Biologische boeren en tuinders maken principieel geen gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en gentech. Biologische landbouw is echter veel meer dan het verbod op chemische en onnatuurlijke middelen. Voor de teelt van mooie gewassen en het houden van gezonde dieren, doen biologische boeren en tuinders juist een heleboel wél:
- Stimuleren van bodemleven: met compost en dierlijke mest wordt het bodemleven – zoals regenwormen – geactiveerd. Een rijk bodemleven zorgt voor een vruchtbare bodem met een sterke structuur. Biologische bodems zijn daardoor beter bestand is tegen erosie, droogte en zware regenval.
- Samenwerken met de natuur: met de aanleg van bloemenstroken en bomen worden nuttige insecten en vogels aangetrokken, die de plaaginsecten onder controle houden.
- De aard van het beestje respecteren: door het natuurlijke gedrag te stimuleren, hebben de dieren minder last van stress en ziektes. De dieren leven in een ruime stal met buitenuitloop en ze krijgen biologisch voer dat bij ze past. Dus koeien eten hoofdzakelijk gras en kippen krijgen granen.
- De kringloop sluiten: zoveel mogelijk eigen voerteelt (dus geen import van soja uit verre landen) en het groenafval en/of dierlijke mest worden gerecycled. Op deze manier blijven hulpbronnen behouden voor de volgende generaties.
De voordelen van biologisch!
Een groeiend aantal mensen kiest bewust voor biologische voeding. Sommigen vinden het gewoon lekkerder en anderen vinden het beter voor zichzelf en de planeet. De voordelen die mensen het meeste noemen zijn:
- Gezond: veel mensen vinden biologische voeding gezonder. Want als er geen gif op gespoten is, kun je dat ook niet binnenkrijgen.
- Milieuvriendelijk: bodem, water en lucht worden niet vervuild en daardoor blijft de leefomgeving schoon.
- Meer biodiversiteit: door het rijke bodemleven en het stimuleren van flora en fauna hebben de meeste biologische bedrijven een relatief grote biodiversiteit. Dat geeft kleur en leven aan het landschap.
- Beter voor het klimaat: door het gebruik van compost en dierlijke mest kan de bodem meer CO2 opslaan.
- Diervriendelijk: een beter leven voor koeien, kippen en varkens.
Biologisch is wereldwijd goed bezig!
De meeste biologische boeren, handelaren en verwerkers zijn mensen met een ideaal. Met duurzame voedselproductie willen zij de wereld een beetje mooier en gezonder maken. Om deze idealen beter zichtbaar te maken, heeft de internationale federatie voor biologische landbouw vier principes op papier gezet: gezondheid, ecologie, eerlijkheid en zorg. Met deze principes laten boeren, verwerkers en handelaren zien dat zij verder kijken dan de strenge regels en dat ze zich ook inzetten voor een mooi landschap, grote biodiversiteit, eerlijke handel en zorg voor arbeiders en hun families.
Hoe herken je biologisch?
De regels waar biologische producten aan moeten voldoen, zijn vastgesteld door de Europese Unie. De goedgekeurde producten dragen het Europese logo. Onder het logo staat de landcode. Is die code SKAL (NL-BIO-01)? Dan is het product in Nederland gecontroleerd. Staat ook het EKO-keurmerk of Demeter kwaliteitskeurmerk op de verpakking? Dan gaan de boeren een stap verder in de zorg voor plant, dier, mens en aarde. Ook Bionext, de overkoepelende ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, heeft sinds 2023 een handige website over het biologische keurmerk. Wil je meer weten over Skal, EKO of Demeter? Klik op het logo voor meer info.